Att våga tänka framåt

mar 27, 2024

 

 

David Nilsson valdes till ny ordförande i Antidiskrimineringsbyrån Väst på årsmötet 12 mars 2024.

Hur vill du presentera dig?

– Jag är en samhällsengagerad socionom och kulturvetare med inriktning barn och ungdom som drivs av en strävan mot ett jämlikt samhälle där alla behandlas lika oavsett vem man är eller vill vara. Till vardags jobbar jag på socialförvaltningen Nordost i Göteborgs stad med bland annat att samverka mellan förvaltningen och civilsamhället, exempelvis föreningar.

Hur ser din bakgrund i civilsamhället ut?

– De senaste åren har jag ägnat åt Frivilligorganisationen Agape Göteborg. Den startade 2017 som en reaktion på behandlingen av ensamkommande som blev 18 år under asylprocessen. De förlorade då rätten till kommunalt eller statligt stöd via socialtjänsten. I princip upphörde deras mänskliga rättigheter att gälla.

– I dag arbetar vi främst med dem som hamnat i limbo. De har fått avslag på sin ansökan om asyl men kan inte skickas tillbaka till ursprungslandet, exempelvis till Afghanistan utifrån rådande styre i landet.

Du har haft olika poster i Antidiskrimineringsbyrån Väst, först ersättare, sedan  kassör och nu ordförande.
Hur ser du på det uppdraget?

– Att hålla ihop styrelsens arbete, driva processer framåt och att vara en bra arbetsgivare är kanske min främsta uppgifter. Men också att solidarisera oss med våra medlemsorganisationer och andra vi samarbetar med. Verksamheten rymmer ett stort antal rättighetsfrågor och en mängd perspektiv, både på styrelse- och verksamhetsnivå. Jag förknippar mig inte med en specifik rättighetsfråga  eller enstaka perspektiv utan har en generell syn på att alla ska ha tillgång till sina mänskliga rättigheter och att få leva som de vill. 

– Att våga tänka framåt och problematisera ser jag också som viktigt, för att kunna vara proaktiva. Att belysa och motverka den urvattning av demokratiska ideal, värden och mänskliga rättigheter som vi ser tendenser till.

Styrelsens övriga medlemmar är Kerstin Nilsson, vice ordförande, Miriam Nokrach, kassör, Cecilia Solberg, Annika Larsson, Victoria Trygg, Stina Nilss, ledamöter och ersättare är Sandra Chinery-Hesse och Wendela Widlund.