Kolla oklippt med Stina Nilss från RFSL Sjuhärad

Січ 31, 2024

Antidiskrimineringsbyrån Väst har 25 medlemsorganisationer. Vad arbetar de med?

I det här avsnittet talar Stina Nilss (SN) om sitt engagemang i RFSL Sjuhärad. 

MJ står för Maria Jacobson, kommunikatör på Antidiskrimineringsbyrån Väst. Texten är en transkribering av intervjun i videon.

MJ: Vem är du?

SN: Bra fråga … jag heter Stina Nilss och är ordförande för RFSL Sjuhärad. 

MJ: Ja, det var min nästa fråga, vilken organisation är du aktiv i – RFSL Sjuhärad. Ni är en ju en av Antidiskrimineringsbyrån Västs medlemsorganisationer. Hur många medlemmar har ni? 

SN: Vi har omkring 600 medlemmar, det är ganska många och vi är det tredje eller fjärde största RFSL-avdelningarna i Sverige. 

MJ: Sjuhärad – vad innefattar det? 

SN: Det är åtta kommuner, lite ologiskt kanske men det kommer från att det var sju häraden förr. Det är Borås och alla kranskommuner till Borås: Ulricehamn, Tranemo, Svenljunga, Bollebygd, Mark, Vårgårda, Herrljunga.

Kunskap och mötesplatser

MJ: Vad arbetar er organisation för? Och med, vad gör ni för något?

Vi gör jättemånga olika saker men vårt huvudmål är att samma rättigheter, samma möjligheter och samma skyldigheter ska gälla för hbtqi-personer som för alla andra i samhället. 

SN: Det låter ju ganska självklart men vi kan definitivt se att det går bakåt kring mänskliga rättigheter. Vi möter mycket motstånd, många unga hbtqi-personer som möter hat, hot och diskriminering i samhället.

Så vi jobbar dels kunskapshöjande, dels mycket med mötesplatser. Vi har en lokal, i centrala Borås där vi bland annat samlar en queer ungdomsgård, anhörigträffar.

Vi har en Newcomers-verksamhet som vänder sig till asylsökande hbtqi-personer.

Och så har vi en gäng Pride-festivaler och kulturarrangemang också.

MJ: Nu sa du flera viktiga frågor här men vad är det mest brännande eller aktuella nu, hösten 2023 eller våren 2024 som du bedömer det?

Hårdnande ton

SN: Vi följer den relativt nya regeringens arbete för att se vad som händer där. RFSL jobbar hårt för att det ska bli en ny könstillhörighetslag. Det ligger på det nationella planet, så det är mest RFSL nationellt som jobbar för det. 

Det vi kan se är en hårdnande ton kring transpersoner, att det blir svårare och svårare för många transpersoner att komma ut och leva som de är. 

Där har vi stora utmaningar både vad gäller utbildning men också att skapa trygga mötesplatser. Så det är en viktig fråga men det finns mycket.

MJ: Tack Stina!

SN: Tack så mycket.

Kolla oklippt är en anspråkslös produktion. Vi använder mobilkamera och intervjun görs i en tagning.