Andreas Hernbo är ny ordförande i Antidiskrimineringsbyrån Väst. Vi ställde några snabba frågor till honom.
Hur vill du presentera dig?
– Jag är 32 år, uppvuxen i Vårgårda och har bott i Göteborg i tolv år. Nu bor jag i Gamlestaden. Till vardags jobbar jag på Röda korsets ungdomsförbund med påverkansarbete på det politiska området.
Hur ser din bakgrund i civilsamhället ut?
– Framförallt har jag varit engagerad i föreningar med inriktning på mänskliga rättigheter. Jag har varit ordförande i RFSL Göteborg och även suttit i RFSL:s förbundsstyrelse. Före förra valet var jag aktiv i ”Inte rasist men …”, som granskade Sverigedemokraterna. Under en period var jag projektanställd på EKHO, Ekumeniska grupperna för kristna hbtq-personer. Några kulturföreningar, bland annat Unga Folkteatern, har jag också varit aktiv i.
Du valdes in som kassör 2020 och nu är du ordförande. Hur ser du på uppdraget?
– Antidiskrimineringsbyrån Väst är en jättefin organisation som måste förvaltas. Vi har ett bra arbetsklimat i både styrelsen och i verksamheten. Jag tänker att vi fortsätter utveckla strategier och arbetar med att säkra upp organisationen för långsiktig hållbarhet. Vi behöver bland annat ha beredskap för olika situationer. Det kan handla om exempelvis finansiering men även om politiska förändringar efter valet.
I styrelsen för Antidiskrimineringsbyrån Väst finns också Miriam Nokrach, vice ordförande och David Nilsson, kassör. Övriga ledamöter är Cecilia Sohlberg, Janiche Opsahl, Domino Kai och Victoria Trygg. Som ersättare valdes Annica Larsson, Timo Lyyra och Kerstin Nilsson.