Fin förening att förvalta

Andreas Hernbo är ny ordförande i Antidiskrimineringsbyrån Väst. Vi ställde några snabba frågor till honom.

Hur vill du presentera dig?

– Jag är 32 år, uppvuxen i Vårgårda och har bott i Göteborg i tolv år. Nu bor jag i Gamlestaden. Till vardags jobbar jag på Röda korsets ungdomsförbund med påverkansarbete på det politiska området. 

Hur ser din bakgrund i civilsamhället ut?

– Framförallt har jag varit engagerad i föreningar med inriktning på mänskliga rättigheter. 

– Jag har varit ordförande i RFSL Göteborg och även suttit i RFSL:s förbundsstyrelse. Före förra valet var jag aktiv i ”Inte rasist men …”, som granskade Sverigedemokraterna. Under en period var jag projektanställd på EKHO, Ekumeniska grupperna för kristna hbtq-personer. Några kulturföreningar, bland annat Unga Folkteatern, har jag också varit aktiv i.

Du valdes in som kassör 2020 och nu är du ordförande. Hur ser du på uppdraget?

– Antidiskrimineringsbyrån Väst är en jättefin organisation som måste förvaltas. Vi har ett bra arbetsklimat i både styrelsen och i verksamheten. 

– Jag tänker att vi fortsätter utveckla strategier och arbetar med att säkra upp organisationen för långsiktig hållbarhet. Vi behöver bland annat ha beredskap för olika situationer. Det kan handla om exempelvis finansiering men även om politiska förändringar efter valet.

I styrelsen för Antidiskrimineringsbyrån Väst finns också Miriam Nokrach, vice ordförande och David Nilsson, kassör. Övriga ledamöter är Cecilia Sohlberg, Janiche Opsahl, Domino Kai och Victoria Trygg. Som ersättare valdes Annica Larsson, Timo Lyyra och Kerstin Nilsson.

Andreas Hernbo, ny ordförande 2022.

Vi sprider ordet

Vi har haft ovanligt mycket utbildningar i år. Alltifrån chefer i Västra Götalandsregionen till studenter från USA har tagit del av vår kunskap. Sammantaget har vi nått närmare 500 personer. Annika Lindström, verksamhetschef, berättar mer i videoklippet.

läs mer

Vinterstängt / Closed for the season

Vår juridiska rådgivning har stängt för säsongen. Vi öppnar igen måndag 9 januari 2023. Under den tiden anmäla diskriminering på websajtens formulär Anmäl diskriminering https://adbvast.se/anmal-diskriminering/ Du kan också skicka mejl till radgivning@adbvast.se. När...

läs mer

Vi fyller tio år! / Turning 10!

I år, 2022, har Antidiskrimineringsbyrån Väst funnits i tio år.  Vi firar vårt jubileum på Kulturhuset Bergsjön lördag 19 november klockan 12.30-15.30.  Vi bjuder på en poesi av Yasmin Omar, dans av Danskompaniet Spinn och musik av LecheBurre.  Det blir tal av...

läs mer